Zgodovina in napredek ultrazvoka

 

Ultrazvočno čiščenje se je razvilo okoli leta 1950.

Prva odkritja

Ob brskanju po različnih virih smonaleteli na prve zapise že v 6. stoletju pred našim štetjem. Približno v tistem času je Pitagora napisal matematične lastnosti teorije godalnih instrumentov in akustike – znanosti o zvoku.

Približno dve tisočletji kasneje, leta 1794, je Lazzaro Spallanzani odkril eholokacijo pri netopirjih. Pokazal je da netopirji lovijo in krmarijo z neslišnim zvokom in ne vidom.

Leta 1880 sta brata Jacques in Pierre Curie izboljšala svoje znanje o piroelektriki. To je električni potencial, ki ga ustvari material kot odziv na spremembo temperature. Odkrili so piezoelektrični učinek, ki je bil znanstvena osnova prvega pretvornika za ustvarjanje in zaznavanje ultrazvočnih valov v zraku in vodi.

20. stoletje in tehnologija

Med 1. svetovno vojno leta 1917 je Paul Langevin uporabil ultrazvočno tehnologijo za odkrivanje podmornic. Po tem je bila ta tehnologija oblikovana za različne namene. Od medicinske, farmacevtske, vojaške in splošne industrije so začeli uporabljati in razvijati ultrazvočno tehnologijo.

Veliko različnih industrij ima koristi od napredka ultrazvočne tehnologije. Ultrazvočne naprave lahko zaznavajo predmete, merijo razdalje, globinsko čistijo, pomagajo pri proizvodnji ter izboljšajo zdravstveno oskrbo in zdravljenje.

Zanimiva in priljubljena potrošniška uporaba ultrazvočnega določanja razdalje je bila polaroidna kamera. Ta tehnologija je veljala za osnovo različnih ultrazvočnih izdelkov.

Ultrazvočno čiščenje

Izvor trenutka, ko je bil ultrazvok uporabljen v čistilni tehnologiji, je težko najti. Toda okoli petdesetih let prejšnjega stoletja so prva podjetja v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu razvila nekaj prvih ultrazvočnih čistilnih sistemov v zgodovini.

Prvi poceni gospodinjski aparati so prišli na trg okoli leta 1970. Pogostejša uporaba tega postopka je vključevala sterilizacijo medicinske opreme, čiščenje nakita, dekontaminacijo radioaktivne opreme, čiščenje natančnih kovinskih delov. Od leta 1990 dalje se ultrazvočna tehnologija zelo hitro razvija. Sodobni ultrazvočni sistemi lahko čistijo dele v širšem razponu frekvenc in z večjo natančnostjo. Tam lahko izberete frekvence za agresivno čiščenje in občutljive dele, ki potrebujejo nežno čiščenje.

NAŠA PONUDBA

OČISTIMO IN OBNOVIMO

ČIŠČENJE

Več stvari je potrebno ohraniti in očistiti namesto, da jih preprosto zamenjamo z novimi. Želimo vam ponuditi najboljšo možnost za vaše domače ali delovno okolje.

Naše stranke

Vedno smo vam na voljo s popolno podporo in znanjem o ultrazvočnem čiščenju. Naša ekipa je z nasveti vedno pripravljena izboljšati ter optimizirati vaše delo.

Razvoj

Radi prisluhnemo strankam, poudarek dajemo na razumevanje raznolikosti potreb in nenehno izboljšujemo kakovost ultrazvočnega čiščenja.