kako živeti zdravo

Uporaba liposomskega vitamina C

Liposomski vitamin C, njegova korist in prednost pred navadnim vitaminom C

Liposomski vitamin C je oblika vitamina C, ki je vključen v liposome – majhne lipidne mehurčke. Liposomi delujejo kot zaščitni ovoj okoli vitamina C, kar omogoča boljšo stabilnost in biološko uporabnost tega vitamina. Koristi liposomskega vitamina C vključujejo:

 1. Povečana absorpcija: Liposomi omogočajo boljšo absorpcijo vitamina C v prebavnem sistemu. Običajna oblika vitamina C se lahko slabo absorbira zaradi svoje hidrofilne narave, medtem ko liposomi omogočajo, da se vitamin C lažje prenese skozi celične membrane.
 2. Boljša stabilnost: Vitamin C je znan po svoji nestabilnosti in občutljivosti na svetlobo, zrak in temperaturo. Liposomi služijo kot zaščitni ovoj, ki ščiti vitamin C pred oksidacijo in razgradnjo, kar podaljšuje njegovo življenjsko dobo.
 3. Ciljno dostavljanje: Liposomi lahko ciljajo na specifična tkiva ali celice v telesu, saj lahko prehajajo skozi celične membrane. To omogoča boljše in usmerjeno dostavljanje vitamina C tam, kjer je najbolj potreben.
 4. Antioksidativne lastnosti: Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Liposomski vitamin C lahko zagotavlja večje količine in dolgotrajnejše delovanje antioksidativnih lastnosti v telesu.
 5. Podpora imunskemu sistemu: Vitamin C je ključnega pomena za zdrav imunski sistem. Liposomski vitamin C lahko poveča koncentracijo vitamina C v krvi, kar lahko prispeva k močnejšemu imunskemu odzivu in zmanjšanju tveganja za bolezni.

kako živeti zdravo

Kakšna je razlika med liposomskim in navadnim vitaminom C

Glavna razlika med liposomskim vitaminom C in navadnim (konvencionalnim) vitaminom C je v načinu dostave in absorpcije v telesu.

Navadni vitamin C (askorbinska kislina) je na voljo v obliki tablet, kapsul, prahu ali tekočine. Po zaužitju se absorbira skozi prebavni sistem. Liposomski vitamin C pa je vključen v liposome, ki so majhni lipidni mehurčki. Liposomi služijo kot zaščitni ovoj okoli vitamina C in omogočajo boljšo absorpcijo.

Navadni vitamin C se absorbira preko prebavil, kar lahko omeji njegovo biološko uporabnost. Liposomi v liposomskem vitaminu C pa omogočajo prehajanje vitamina C skozi celične membrane, kar povečuje njegovo absorpcijo in biološko uporabnost. To omogoča, da liposomski vitamin C doseže ciljna tkiva in celice v telesu bolj učinkovitost

Navadni vitamin C je znan po svoji nestabilnosti in občutljivosti na svetlobo, zrak in temperaturo. Liposomi, ki obdajajo vitamin C v liposomskem vitaminu C, delujejo kot zaščitna plast, ki ga ščiti pred oksidacijo in razgradnjo. To podaljšuje stabilnost vitamina C in ohranja njegovo učinkovitost dlje časa.

Liposomi v liposomskem vitaminu C omogočajo ciljno dostavo vitamina C v specifična tkiva ali celice v telesu. Liposomi prehajajo skozi celične membrane bolje kot konvencionalni vitamin C, kar omogoča usmerjeno dostavo vitamina C tam, kjer je najbolj potreben.

vitamin cPomembno je omeniti, da je liposomski vitamin C na voljo v obliki prehranskih dopolnil, medtem ko je navadni vitamin C na voljo v različnih oblikah, vključno s prehranskimi dopolnili, živili in prehranskimi dodatki.

Pomembno je upoštevati, da so koristi liposomskega vitamina C predmet številnih študij, vendar se rezultati lahko razlikujejo glede na posamezne okoliščine in pogoje. Pred uporabo liposomskega vitamina C se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, da preverite njegovo ustreznost glede na vaše zdravstveno stanje in druge dejavnike.

 

Kako sami pripravite liposomski vitamin C

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

 • Lecitin (na primer sojin lecitin)
 • Vitamin C v prahu (askorbinska kislina)
 • Voda (destilirana ali filtrirana voda)

Navodila za pripravo liposomskega vitamina C:

 1. Priprava liposomske mešanice:
  • V majhni skledi zmešajte 1 žličko lecitina (približno 7,5 g) s 1/2 skodelice vode (približno 120 ml). Mešajte z metlico, da se lecitin raztopi.
  • Pustite mešanico stati 10-15 minut, da se lecitin popolnoma hidrira.
 2. Priprava vitamina C:
  • V drugi skledi zmešajte 1 žličko vitamina C v prahu (približno 4-5 g) s 1/4 skodelice vode (približno 60 ml). Mešajte, dokler se vitamin C popolnoma raztopi.
 3. Združite liposomsko mešanico in vitamin C:
  • Počasi nalijte raztopljeno vitamin C v liposomsko mešanico. Mešajte nežno, da se sestavini enakomerno združita.
  • Zmes zlijemo v borosilikatno steklo z ravnim dnom in jo postavimo v košaro, tako da visi v rezervoarju ultrazvočnega čistilca. Nikoli ne dajte stekla na dno čistilnika!
  • Nalijte vodo v rezervoar ultrazvočnega čistilca in aktivirajte delovanje ultrazvoka. Pogosto premešajte raztopino v kozarcu.
  • Priprava liposomskega vitamina C je končana, če v raztopini ni več mehurčkov.
  • Gostota nastale zmesi bo podobna mleku in ima na dnu majhno količino usedline. Nalijte jo v stekleno posodo s pokrovom. Liposomski vitamin C hranite v hladilniku in ga porabite v roku 3-4 tednov po pripravi.

Ultrazvočni čistilec Asonic

Kako uporabljati ultrazvočni čistilec v praksi in za kaj vse ga lahko tudi uporabite, pa si preberite TU

asonic

 

NAŠA PONUDBA

OČISTIMO IN OBNOVIMO

ČIŠČENJE

Več stvari je potrebno ohraniti in očistiti namesto, da jih preprosto zamenjamo z novimi. Želimo vam ponuditi najboljšo možnost za vaše domače ali delovno okolje.

Naše stranke

Vedno smo vam na voljo s popolno podporo in znanjem o ultrazvočnem čiščenju. Naša ekipa je z nasveti vedno pripravljena izboljšati ter optimizirati vaše delo.

Razvoj

Radi prisluhnemo strankam, poudarek dajemo na razumevanje raznolikosti potreb in nenehno izboljšujemo kakovost ultrazvočnega čiščenja.