vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori glede ultrazvoka

Najpogostejša vprašanja in odgovori, katere morate vedeti

1. Kaj je ultrazvočno čiščenje?

Ultrazvočno čiščenje je hiter in učinkovit okolju varen način čiščenja, ki uporablja ultrazvočno energijo za temeljito čiščenje. Omogoča hitro temeljito odstranjevanje neželenih nečistoč iz predmetov, ki so nameščeni v posodi s tekočino in dodatnim koncentratom za čiščenje. Ultrazvočna metoda čiščenja temelji na kavitacijskem učinku, ki s pomočjo mikroskopskih mehurčkov prodira v vse predele predmeta.

2. Kaj je kavitacija?

Kavitacija je proces hitrega tvorjenja in odvajanja mikro mehurčkov v tekočini. Kavitacijski učinek se pojavi, ko ultrazvočni valovi prehajajo skozi tekočino. Ultrazvok (visokofrekvenčni zvok, običajno od 20 do 400 kHz) ustvarja izmenično valovanje visokega in nizkega tlaka, ki ustvarja drobne votline (mehurčke). Pri nizkem tlaku se začnejo valovi povečevati in nato implodirajo pri visokem tlaku. Molekule tekočine trčijo in sprostijo ogromno udarne energije. Energija v trenutku poveča lokalno temperaturo, kar ustvarja visokoenergijski tok, usmerjen na površino predmeta, ki se čisti. Ti mehurčki imajo ogromno energije, ki je namenjena čiščenju – njegovo sproščanje odstranjuje onesnaženje iz površine.

3. Kako nastane ultrazvok?

Ultrazvočna energija visokofrekvenčnih zvočnih valov se pretvori iz visokofrekvenčne električne energije s pomočjo pretvornika. Čistilna moč enote je odvisna od vrste in moči uporabljenega pretvornika.

4. Kako je oblikovan ultrazvočni čistilec?

Zasnova enote za čiščenje ultrazvočnih čistilcev vključuje generator ultrazvoka in posebne pretvornike, ki so nameščeni na dnu rezervoarja narejenega iz nerjavečega jekla. Rezervoar je treba napolniti s tekočino, da se ustvari čistilno okolje. Generator skupaj s pretvornikom tvori izmenične valove stiskanja in raztezanja v tekočini v izjemno visokih razmerjih, običajno med 25 in 130 kHz.

5. Za kaj se uporablja ultrazvočni grelnik čistilcev?

Ultrazvočno čistilo uporablja funkcijo ogrevanja, da med cikli čiščenja ohranja temperaturo raztopine na potrebni ravni. Toplota, potrebna za čiščenje, nastaja med postopkom kavitacije in s pomočjo dodatnih grelcev (v enotah, ki ga imajo).

6. Kaj je razplinjevanje in za kaj je potrebno?

Odstranjevanje plinov je postopek predhodnega odstranjevanja plinov, ki so lahko v čistilni tekočini. Kavitacija se pojavi šele po odstranitvi plinov iz čistilne raztopine. To zagotavlja vakum v nastalih mehurčkih. Zrušijo se, ko visokotlačni val udari v steno mehurčka in sproščena energija pomaga detergentu pri razbijanju vezi med predmeti in umazanijo.

7. Kako dosežemo najboljši rezultat čiščenja?

Z uporabo preprostih korakov lahko dobite najboljši možen rezultat ultrazvočnega čiščenja:

– izberite pravilno vrsto ultrazvočnega čistilca in pravo velikost rezervoarja

– izberite ustrezno čistilno raztopino, primerno za vaš namen

– nastavite pravilno temperaturo in čas čiščenja.

8. Zakaj potrebujemo posebno raztopino za čiščenje?

Za čiščenje lahko uporabite različne tekočine, tudi čisto vodo iz pipe. Vendar voda sama nima dobrih čistilnih lastnosti. Zato je za dosego potrebnega učinka najbolje uporabiti posebno čistilno raztopino. Posebne ultrazvočne čistilne raztopine vsebujejo nekatere sestavine za izboljšanje postopka ultrazvočnega čiščenja. Na primer, zmanjšana površinska napetost tekočine vodi do povečanih nivojev kavitacije. Tekočina vsebuje dobro vlažilno sredstvo ali površinsko aktivno sredstvo. V naši ponudbi je tudi velik izbor čistilnih koncentratov.

9. Katero čistilno raztopino naj uporabim?

Obstaja široka izbira ultrazvočnih čistilnih koncentratov, zasnovanih za posebne namene. Sodobne raztopine vsebujejo različne detergente, vlažilna sredstva in druge uporabne sestavine. Pravilna izbira čistilne raztopine določa uspešen postopek čiščenja in pomaga preprečiti neželene aktivnosti s predmetom, ki ga čistite. Pred izbiro koncentrata se posvetujte s tehničnimi strokovnjaki.

10. Katere čistilne raztopine ne smem uporabiti?

Nikoli ne uporabljajte vnetljivih raztopin (bencin, benzen, aceton itd.). Energija, ki jo povzroča kavitacija, ustvarja toploto in visoke temperature lahko povzročijo nevarno okolje vnetljivih snovi. Izogibajte se uporabi belila in kislin. Ti lahko poškodujejo posodo iz nerjavečega jekla vašega čistilca. V nasprotnem primeru jih po potrebi uporabljajte previdno samo za posredno čiščenje. Zagotoviti je treba drugo posodo za čiščenje, na primer steklene posode.

11. Kdaj naj zamenjam čistilno raztopino?

Priporočamo, da čiščenje raztopine menjate, kadar je raztopina vidno umazana ali ko se učinek čiščenja zmanjša. Pred vsakim novim postopkom čiščenja vam raztopine ni treba spreminjati.

12. Zakaj moram hraniti raztopino na indikatorju nivoja rezervoarja?

Pred čiščenjem vedno preverite nivo raztopine na indikatorju nivoja čistila. Ustrezati mora kazalniku nivoja s pladnji in košarami v notranjosti. V nasprotnem primeru lahko vplivate na lastnosti čiščenja, gostota čistila se lahko spremeni, učinkovitost čiščenja se lahko zmanjša in celo poškodujete čistilec.

13. Koliko traja postopek čiščenja?

Čas čiščenja je odvisen od več spremenljivk, najpomembnejši med njimi so: čistilna raztopina, količina in vrsta umazanije na predmetu, temperatura čiščenja in zahtevana čistoča. Med ciklom čiščenja, lahko opazujete odstranjevanje umazanije. Trajanje čiščenja lahko prilagodite glede na trdovratnost umazanije. Običajno nastavite približno potreben čas, nato preverite rezultat čiščenja in po potrebi ponovite cikel. Dejanska uporaba in rezultat čiščenja pomagata določiti optimalni čas čiščenja za določene vrste predmetov.

14. Kakšna je priporočena temperatura čiščenja?

Ogrevanje pomaga čistilcu, da postopek čiščenja deluje hitreje in učinkoviteje. Običajno so čistilne raztopine ustvarjene tako, da zagotavljajo najboljše rezultate pri povišani temperaturi. Z izvedbo poskusov na različnih vrstah prsti in predmetov, ki jih očistite, lahko določite najboljšo temperaturo, ki ustreza vašim potrebam, da zagotovite čim hitrejše in učinkovitejše rezultate. Običajno lahko dosežete najboljše rezultate v območju od 50 ° C do 65 ° C.

Da odstranite morebitne škodljive ali neželene kemične ostanke iz čistilnih raztopin, je priporočljivo, da predmete po čiščenju očistite. Izperete jih lahko v ultrazvočnem čistilcu, napolnjenem z navadno vodo iz pipe, ali pa po potrebi uporabite ločeno posodo in vodo iz pipe, destilirano ali de-ionizirano vodo.

15. Zakaj je potrebno čistilec izključiti kadar ga ne uporabljamo?

Če neprekinjeno uporabljate čistilo, povečate izhlapevanje čistilne raztopine. To lahko povzroči nizko vsebnost tekočine v rezervoarju, kar lahko končno povzroči resno škodo na vašem čistilcu. Ko končate čistilni cikel, izklopite enoto in preverite nivo raztopine pred vsakim postopkom, da zagotovite dolgo življenjsko dobo enote.

16. Ali lahko ultrazvočno čiščenje poškoduje moje predmete?

Ta metoda čiščenja je z nekaj previdnosti za večino predmetov zelo varna. Čeprav med postopkom kavitacije pride do močnega sproščanja energije, ni problematično, saj je energija lokalizirana na mikroskopski ravni. Prva stvar, na katero morate biti pozorni, je pravilna izbira čistilne raztopine. Ultrazvočna moč lahko poveča učinek detergenta na očiščene predmete. Za čiščenje naslednjih dragih kamnov ni priporočljivo uporabljati ultrazvočne metode: smaragd, malahit, biser, tanzanit, opal, korala in lapis.

17. Za katere predmete lahko uporabljamo ultrazvočno čiščenje?

Običajno se ta način čiščenja uporablja za čiščenje predmetov, delov in drugih predmetov z zapleteno površinsko strukturo in predmeti, s katerimi morate ravnati zelo previdno. Ultrazvočno čiščenje je koristno v kemijski industriji, avtomobilski industriji, proizvodnji polimernih izdelkov, raziskovanju, zdravstvu, medicini, topništvu, nakitu, orodjarski industriji, aeronavtiki, navtiki, gasilstvu in potapljaštvu, prehrambeni industriji. 

18. Kaj naj nikoli ne počnem z ultrazvočnim čistilcem?

Pozor!
– Nikoli ne postavljajte predmetov na dno rezervoarja za čiščenje! To lahko povzroči škodo čistilcu, saj se bo ultrazvočna moč odbila od predmetov, očiščenih nazaj na pretvornikih.

– Vedno uporabljajte čistilni pladenj ali košaro, zagotovite 30 mm razdalje med dnom rezervoarja in očiščenimi predmeti.

– Čistila nikoli ne spuščajte in se izogibajte drugim udarcem. To lahko povzroči poškodbe ultrazvočnega izdajnika.

– Čistila nikoli ne vklapljajte brez tekočine v rezervoarju.

– Zaradi nevarnosti požara nikoli ne uporabljajte vnetljivih snovi, kot so bencin, benzen, aceton.

– Čistila nikoli ne uporabljajte na izjemno prašnih območjih.

– Čistila nikoli ne uporabljajte pri izjemno visokih temperaturah dlje časa.

– Nikoli ne poskušajte očistiti eksplozivnih predmetov, streliva, ročnih bomb, zemeljskih min itd.

– Nikoli ne postavljajte živali ali drugih živih bitij v čistilec in ga ne uporabljajte za čiščenje hišnih ljubljenčkov.

 

V kolikor potrebujete več informacij, se obrnite na nas in z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

NAŠA PONUDBA

OČISTIMO IN OBNOVIMO

ČIŠČENJE

Več stvari je potrebno ohraniti in očistiti namesto, da jih preprosto zamenjamo z novimi. Želimo vam ponuditi najboljšo možnost za vaše domače ali delovno okolje.

Naše stranke

Vedno smo vam na voljo s popolno podporo in znanjem o ultrazvočnem čiščenju. Naša ekipa je z nasveti vedno pripravljena izboljšati ter optimizirati vaše delo.

Razvoj

Radi prisluhnemo strankam, poudarek dajemo na razumevanje raznolikosti potreb in nenehno izboljšujemo kakovost ultrazvočnega čiščenja.