ULTRASONIC CLEANER ASONIC

Ultrazvočno čiščenje elektronike in PCB po poplavah

Kako očistiti poškodovano elektroniko od nedavnih poplav, blata in umazanije?

Proces čiščenja z ultrazvočnim čistilcem je preprost in izjemno učinkovit. Ultrazvočni čistilec je namreč eden izmed najboljših aparatov za čiščenje in odstranjevanje umazanije, prahu, zasušenega blata, učinkovito odstranjuje pa tudi ostanke oksidacije. Ultrazvok je učinkovit pri čiščenju elektronskih komponent kot so upori, kondenzatorji, tranzistorji, diode, varovalke, pa tudi pri čiščenju tiskanega vezja (PCB), delov v avto servisnih delavnicah, orodjarnah in raznih industrijah…

Ultrazvočni čistilec se je namreč izkazal kot zelo učinkovita naprava za čiščenje elektronike, popravilo delov orodja, naprav, strojev, ki so bili poškodovani v nedavnih poplavah.

ultrazvočni čistilec- pro-70 ultrazvočni čistilec ASONIC-PRO-70 ultrasonic cleaner-PRO-70ultrasonic cleaner PRO-70

Iščete čistilno napravo, ki lahko očisti elektronske komponente?

Ultrazvok je zelo učinkovit pri obdelavi elektronskih komponent, kot so upori, kondenzatorji, tranzistorji, diode, induktorji, varovalke itd. Glede na učinkovitost čiščenja in majhnost je najučinkovitejša rešitev za prihranek časa in čiščenje celotnega tiskanega vezja, hkrati pa doseže enakomerno najmanjše dele.

Ultrazvok ustvari mikroskopsko majhne mehurčke, ki ob imploziji nežno odstranijo umazanijo tudi iz nedostopnih mest. Po izpiranju, sušenju in namestitvi očiščenega tiskanega vezja, slednji ponovno zanesljivo deluje. Ta metoda čiščenja znatno podaljša življenjsko dobo, prihrani čas in stroške. Za čiščenje velikih količin so na voljo ultrazvočne kopeli različnih velikosti in širok nabor dodatkov.

Prednosti čiščenja elektronike z ultrazvočnim čistilcem Asonic:

 •      Odstranjevanje kontaminantov: Ultrazvočno čiščenje je zelo učinkovito pri odstranjevanju različnih vrst kontaminantov iz elektronskih komponent. Odstrani lahko prah, umazanijo, maščobo, olja, ostanke talila, delce spajke in druge ostanke, ki se naberejo med proizvodnjo ali uporabo elektronskih naprav.
 •      Nedestruktivno čiščenje: Ultrazvočno čiščenje je nežen postopek, ki ne poškoduje občutljivih elektronskih komponent. Čiščenje poteka na mikroskopski ravni in ne vključuje grobega čiščenja ali abrazivnih materialov, kar zmanjšuje tveganje poškodb komponent.
 •      Izboljšana zmogljivost: z odstranjevanjem kontaminantov iz elektronskih komponent lahko ultrazvočno čiščenje izboljša njihovo delovanje in zanesljivost. Čiste komponente imajo boljšo električno prevodnost, zmanjšano tveganje kratkega stika in izboljšano odvajanje toplote, kar vodi k izboljšani splošni funkcionalnosti.
 •      Dostopnost in temeljito čiščenje: Ultrazvočno čiščenje lahko doseže kompleksna in težko dostopna področja elektronskih komponent, kot so ozki prostori med nožicami ali priključki. Mikroskopski mehurčki, ki jih ustvarijo ultrazvočni valovi, prodrejo v ta področja in učinkovito odstranijo onesnaževalce ter tako zagotovijo temeljit postopek čiščenja.
 •      Prihranek časa in stroškov: Ultrazvočno čiščenje je časovno učinkovita metoda za čiščenje elektronskih komponent, zlasti v primerjavi z ročnimi tehnikami čiščenja. Zmanjša potrebo po delovno intenzivnem čiščenju in skrajša čas, potreben za razstavljanje in ponovno sestavljanje kompleksnih elektronskih naprav. To končno privede do prihrankov stroškov v smislu dela in izpadov delovanja.
 •      Okolju prijazno: ultrazvočno čiščenje običajno zahteva manj čistilne raztopine in vode v primerjavi z drugimi metodami čiščenja. Zaradi tega je okolju prijazna možnost, saj zmanjša porabo vode in zmanjša uporabo potencialno škodljivih kemikalij.

 

Treba je omeniti, da je ultrazvočno čiščenje učinkovito za številne elektronske komponente. Občutljivi predmeti, kot so nekateri polprevodniki, elektronsko-mehanske naprave ali komponente z ohlapnimi ali poškodovanimi povezavami, lahko zahtevajo alternativne metode čiščenja in specializirano rokovanje.

Če povzamemo, ultrazvočno čiščenje je dragocena tehnika za učinkovito in varno čiščenje elektronskih komponent.

Kako očistiti PCB v ultrazvočnem čistilniku?

Če imate rjo ali umazanijo na PCB (tiskanem vezju), je pomembno, da težavo odpravite takoj, da preprečite nadaljnjo škodo.

Proces čiščenje tiskanega vezja z ultrazvočnim čistilnikom:
 • Varnostni ukrepi: Poskrbite, da bo ultrazvočni čistilec nameščen v dobro prezračenem prostoru in upoštevajte varnostna navodila proizvajalca. Nosite primerno osebno zaščitno opremo, kot so rokavice in zaščitna očala.
 • Pripravite ultrazvočni čistilnik: rezervoar ultrazvočnega čistilnika napolnite s čistilno raztopino, ki je priporočena za elektroniko. Izogibajte se uporabi topil, ki lahko poškodujejo PCB ali njegove komponente. Za ustrezno koncentracijo čistilne raztopine upoštevajte navodila proizvajalca.
 •      Po potrebi razstavite tiskano vezje: Če je tiskano vezje pritrjeno na komponente ali module, ki jih je mogoče varno odstraniti, je na splošno priporočljivo, da jih razstavite. To bo pomagalo preprečiti poškodbe občutljivih komponent med postopkom čiščenja.
 •      Potopite tiskano vezje: Postavite tiskano vezje v ultrazvočni čistilnik in se prepričajte, da je popolnoma potopljeno v čistilno raztopino. Pazite, da rezervoarja ne prenatrpate, saj lahko to vpliva na učinkovitost čiščenja.
 •      Postopek ultrazvočnega čiščenja: Vklopite ultrazvočni čistilec in ga nastavite na priporočene nastavitve za elektronske komponente. Običajno je za čiščenje PCB primerno frekvenčno območje 40-45 kHz. Pustite, da čistilec deluje priporočeno trajanje čiščenja, običajno nekaj minut.
 •      Sperite tiskano vezje: Ko je cikel ultrazvočnega čiščenja končan, odstranite tiskano vezje iz čistilnika in ga sperite s čisto vodo, da odstranite ostanke čistilne raztopine. Prepričajte se, da voda, uporabljena za izpiranje, ne vsebuje onesnaževalcev.
 •      Osušite tiskano vezje: uporabite stisnjen zrak ali zračni kompresor, da odpihnete odvečne vodne kapljice iz tiskanega vezja. Lahko pa pustite, da se PCB naravno posuši na zraku v dobro prezračenem prostoru. Pred ponovnim sestavljanjem ali nadaljnjim ravnanjem se prepričajte, da je PCB popolnoma suh.
 •      Preglejte tiskano vezje: Ko je tiskano vezje suho, ga vizualno preglejte, da zagotovite, da so odstranjeni vsi vidni onesnaževalci. Preverite morebitne znake poškodb ali ostankov. Po potrebi ponovite postopek čiščenja ali uporabite druge metode čiščenja, da odpravite morebitne preostale onesnaževalce.

PCB pred čiščenjem                PCB po čiščenju

pred čiščenjem                                                   po čiščenju

Čistilni koncentrati za čiščenje PCB, elektronskega vezja inp.

Ko gre za čistilne koncentrate, posebej oblikovane za čiščenje PCB (tiskanih vezij), je na voljo nekaj možnosti. Ti koncentrati so zasnovani za učinkovito odstranjevanje kontaminantov, ne da bi poškodovali PCB ali njegove komponente.

Če imate dostop do ultrazvočnega čistilnika, vam čistilo izboljša postopek čiščenja z ustvarjanjem kavitacijskih mehurčkov, ki pomagajo odstraniti in onesnaževalce iz PCB.

PCB čistilo

ČISTILNIN KONCENTRAT AS-PCB

Ta čistilni koncentrat je narejen za čiščenje tiskanih vezij in drugih elektronskih vezij, zlasti za odstranjevanje fluksa pri spajkanju. Varno odstranjevanje kontaminantov brez povzročanja poškodb, korozije ali potemnitve komponent.

cleaning concentrates-AS-PCBčistilo za čiščenje elektronike

Uporabite raztopino z vodo v razmerju 4%, odvisno od stopnje kontaminacije predmeta, ki ga čistite. Optimalna temperatura čiščenja je med 50-60°C. Po ultrazvočnem čiščenju vse predmete sperite s čisto vodo. Čistilno raztopino v ultrazvočnem čistilniku zamenjajte, ko postane umazana.

 

V kolikor potrebujete več informacij, se obrnite na naše svetovalce na tel št. 041/566-618.

logo

 

NAŠA PONUDBA

OČISTIMO IN OBNOVIMO

ČIŠČENJE

Več stvari je potrebno ohraniti in očistiti namesto, da jih preprosto zamenjamo z novimi. Želimo vam ponuditi najboljšo možnost za vaše domače ali delovno okolje.

Naše stranke

Vedno smo vam na voljo s popolno podporo in znanjem o ultrazvočnem čiščenju. Naša ekipa je z nasveti vedno pripravljena izboljšati ter optimizirati vaše delo.

Razvoj

Radi prisluhnemo strankam, poudarek dajemo na razumevanje raznolikosti potreb in nenehno izboljšujemo kakovost ultrazvočnega čiščenja.