Ultrazvočno čiščenje

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o ultrazvočnih čistilcih

Posted On 23 marca, 2020 at 11:47 dop by / Komentarji so izklopljeni za Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o ultrazvočnih čistilcih

Ali ste vedeli, da čiščenje igra odločilno vlogo pri ohranjanju zdravja in produktivnosti? Čiščenje in vzdrževanje čistoče je vse prej kot enostavna naloga, še posebej, ko želimo s površin ali objektov odstraniti prav vse bakterije.

Kaj pa, če bi obstajala naprava ki bi čistila namesto vas, medtem ko bi se vi lahko sproščali? Ultrazvočni čistilec je prava izbira, če želite prihraniti čas in zmanjšati napor pri čiščenju doma ali pa v pisarni.

Kaj je ultrazvok?

Ultrazvok je znanost, ki vključuje spekter zvočnih frekvenc, ki jih človeški sluh ne zazna. Frekvenca se giblje od skoraj 20.000 do 100.000 ciklov na sekundo. Nižje in višje frekvence imajo drugačen učinek in se včasih uporabljajo za specifične namene.

Uporaba ultrazvoka se je začela po 1. svetovni vojni, vendar so bili pretvorniki šibki, zato ultrazvočnega čiščenja načeloma niso uporabljali. Toda v šestdesetih letih so se stvari začele spreminjati, saj so bili na voljo boljši pretvorniki za učinkovitejše in močnejše ultrazvočne čistilce.
Danes je sodobna tehnologija zagotovila razvoj bolj zanesljivih in učinkovitejših ultrazvočnih čistilcev.

Kaj je ultrazvočni čistilec?
Ultrazvočni čistilec je naprava, ki čisti predmete s pomočjo ultrazvoka in vode oziroma primernega čistilnega koncentrata.

Pomembno je poudariti, da ultrazvočni čistilec omogoča izjemno natančno in hitro odstranjevanje nečistoč in ostalih delcev s predmetov, ki so položeni v vodo, v kateri s pomočjo visokih frekvenc nastajajo ultrazvočni valovi.

Ponudba ultrazvočnih čistilcev je precej raznolika, saj je vsak namenjen specifičnim potrebam. Vsi, od prenosnih pa do veliko večjih pa so narejeni z istim namenom, da zagotovijo enostavno in učinkovito čiščenje.

Najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o ultrazvočnih čistilcih

1. Materiali iz katerih so ultrazvočni čistilci sestavljeni

Aluminij ali nerjaveče jeklo – oba materiala najpogosteje sestavljata ultrazvočne čistilce in zagotavljata vzdržljivost ter izjemno dolgo življenjsko dobo naprav

Rezervoar – rezervoarji variirajo v velikosti in imajo različne prostornine, obstajajo pa tudi ultrazvočni čistilci, ki so brez rezervoarja in se uporabljajo v koritu ali posodi

Piezokeramični pretvorniki – te pretvornike vedno najdemo na dnu ali na eni od strani ultrazvočnega čistilca

Nastavitve časa delovanja in temperature – ta opcija sicer ni prisotna pri vseh modelih, vendar zelo uporabna za pogostejšo uporabo

Stikalo za vklop in izklop – najdemo ga na zaslonu za upravljanje ultrazvočnega čistilca ali na eni od strani (odvisno od modela). Nekateri modeli ponujajo opcijo samodejnega izklopa.

Ventil za izpust – vsi ultrazvočni čistilci nimajo ventila za izpust, vendar je ta funkcija pogostejša pri večjih modelih, saj omogoča enostaven izpust tekočine iz čistilca po končanem čiščenju.

Elektrika – vsak ultrazvočni čistilec se napaja iz elektrike in ima povprečno moč od 50 do 100W pri modelih za domačo uporabo in vse do 600W ali več pri modelih za profesionalno uporabo.

Košara – nekateri ultrazvočni čistilci so opremljeni s košaro v katero položimo predmete, ki jih želimo očistiti, da preprečimo praske

Načini delovanja – nekateri ultrazvočni čistilci imajo funkcijo delovanja, kjer se ultrazvok vklopi za kratek čas potem izključi ter tako ponavlja cikel, s čimer izloči iz tekočine in površine predmetov zračne mehurčke in s tem omogoči boljše čiščenje celotne površine predmeta. Pri nakupu ultrazvočnega čistilca je en izmed pomembnejših faktorjev, ki jih  moramo upoštevati, velikost predmetov ki jih bomo čistili ter izbrati ultrazvočni čistilec pravilne velikosti.

2. Čistilni mehanizem

Ko napajalni kabel ultrazvočne čistilne naprave priklopite v vir napajanja in je naprava vklopljena, pretvornik začne spreminjati velikost skoraj v trenutku. Nato pretvori električno energijo v ultrazvočno energijo.

Zaradi vznemirjenja se pretvornik poveča v velikost, ustvari visokofrekvenčne kompresijske zvočne valove in povzroči hitro tvorbo in propad kavitacijskih mehurčkov.

Ko se kompresijski valovi nadaljujejo, se kavitacijski mehurčki povečujejo in ko dosežejo določeno velikost in ne morejo več obdržati oblike, se mehurčki pomešajo skozi tekočino in jo razprejo.

Ti mehurčki vplivajo na predmete v rezervoarju, saj povzročajo da se prah, umazanija, mikrobi, olja, pigmenti in drugi onesnaževalci odstranijo s predmetov. Enako se zgodi, ko v umivalnik ali posodo z vodo postavite prenosni ultrazvočni čistilec. Tako postane čiščenje in vzdrževanje čistoče lažje.

3. Frekvenca

Frekvenco ultrazvočnih valov merimo v tisočih ciklih na sekundo in je ena od dejavnikov velikosti kavitacijskih mehurčkov. Na visokih frekvencah nastajajo majhni mehurčki, ki ponujajo nežno čiščenje.
Po drugi strani pa nizka frekvenca proizvaja sorazmerno velike mehurčke, ki propadejo navznoter na zelo nenaden in silovit način. Razlika v velikosti mehurčkov prostemu očesu ni vidna oziroma opazna.

To pomeni, da če želite odstraniti umazanijo in druge onesnaževalce z močnih in vzdržljivih predmetov, potrebujete ultrazvočni čistilni stroj z nižjo frekvenco. Če pa želite umiti in očistiti občutljive in mehkejše predmete, kot so nakit in živila, potrebujete ultrazvočno čistilo z višjimi frekvencami. Poleg tega so odlična izbira za predmete z veliko težko dostopnimi površinami.

Frekvenca 40 kHz je na splošno dobra za večino aplikacij. Ne glede na to, ali želite velik ultrazvočni čistilec ali potrebujete prenosni ultrazvočni čistilec, razmislite o ultrazvočnem čistilcu z dvojno frekvenco, če boste čistili različne predmete.

4. Moč ultrazvoka

Že prej smo omenili, da večina ultrazvočnih čistilnih strojev deluje na 50 – 100 W. Povečanje moči ultrazvočnega čistilca povzroči povečanje števila mehurčkov, ki nastanejo med postopkom kavitacije.

Ko se moč povečuje, čistilno delovanje stroja postane hitrejše. Vendar tudi pri delovanju ultrazvočnega čistilca obstaja omejitev. Ko presežete mejo moči, tvegate poškodbo predmetov, ki jih čistite, in tudi večjo porabo energije.

Dobro je vedeti, da se moč opisuje na različne načine, ko gre za ultrazvočno čiščenje. Obstaja ultrazvočna moč, o čemer smo že govorili.
Prav tako imamo skupno moč, ki poganja celotno enoto, in največjo moč, to je ultrazvočna moč, ustvarjena na vrhuncu zvočnega vala.

5. Razlike med ultrazvočnimi čistilci

Ultrazvočni čistilci se razdelijo v več različnih kategorij:

Industrijski/profesionalni ultrazvočni čistilci – V to kategorijo spadajo čistilci s težjimi pretvorniki in bolj vzdržljivimi generatorji, ki ustvarjajo visoko moč pri pretvorniku. Njihovi rezervoarji so izdelani iz varjenega nerjavečega jekla, generator pa je ločen od rezervoarja. Te vrste ultrazvočnih čistilcev se v osnovi uporabljajo za industrijsko čiščenje in so zelo učinkovite.

Namizni/laboratorijski ultrazvočni čistilci – prav tako imajo težje pretvornike, ki pa niso podobni težkim industrijskim tipom. Generatorji so boljši in zelo učinkoviti pri čiščenju laboratorijskega stekla in majhnih predmetov. Tudi generatorji so vgrajeni v isto enoto kot rezervoar. Čeprav jih je mogoče uporabljati dlje časa, se ne uporabljajo za industrijsko čiščenje, saj niso namenjeni za 24/7 delovanje.

Manjši, prenosni ultrazvočni čistilci – večina takšnih ultrazvočnih čistilcev je dovolj majhna, da so prenosni. HOME 750 in HOME 2500 sta najboljša primera teh čistilcev. So lahki čistilni stroj, ki vsebuje preproste generatorje in majhne pretvornike. Ta kategorija se uporablja za pranje in čiščenje nakita, otroških igrač, oblačil in prehrambenih izdelkov, kot so zelenjava, sadje, meso in še veliko več.

6. Čistilni koncentrati

Verjetno je to največkrat ignoriran dejavnik, vendar je eden pomembnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri uporabi ultrazvočnega čistilnega stroja.

Upoštevajte karakteristike tekočine, ki jo želite uporabiti. Ne kupujte in uporabljajte čistilne raztopine brez da bi si natančno prebrali o njeni sestavi in namenih uporabe. Na splošno je večina čistil na vodni osnovi. Za hitrejši postopek čiščenja pa lahko uporabite druge čistilne koncentrate.

Poskrbite, da izbrana tekočina nima previsoke ali prenizke površinske napetosti. Prepričajte se, da raztopina lahko odstrani umazanijo in jo zadrži v raztopini. Prepričajte se tudi, da je tekočina varna za uporabo. Ne sme biti preveč alkalna ali kisla, ampak nekaj dokaj blizu nevtralnega.

Poleg tega se mora vsaka čistilna raztopina, ki jo želite uporabiti, dobro mešati z vodo in tudi hitro razpliniti. Razplinjevanje traja tri do štiri sekunde pri prenosnih ultrazvočnih čistilcih, prav tako pa tudi pri drugih, večjih.

Če boste uporabljali ultrazvočni čistilec za čiščenje živil, je priporočljivo, da se za čiščenje uporablja le voda. Če pa bo uporabljen za čiščenje železa ali drugih materialov, ki lahko rjavijo, zagotovite, da ima čistilna raztopina zaviralec rje, ki prepreči rjavenje na predmetih po čiščenju.

Lahko pa si prihranite stres pri iskanju popolnega ultrazvočnega koncentrata, ki ga boste uporabili, tako da povprašate proizvajalca ultrazvočnih čistilcev.

7. Čas čiščenja

Običajno se čas čiščenja pri prenosnih in ostalih ultrazvočnih čistilcih precej razlikuje. Odvisno je od tega, kako trdovratna je umazanija na predmetu, ki ga čistimo. V nekaj sekundah se vsi predmeti ne morejo popolnoma očistiti.

Običajno preskusno obdobje je lahko od 2 do 10 minut. Za temeljito in popolno odstranitev nečistoč boste morda morali opraviti ultrazvočno čiščenje več kot enkrat.

Obstajajo ultrazvočni čistilci s krajšim ciklom delovanja, pa tudi tisti z daljšim časom, kar je primerno za posameznike, ki potrebujejo čistilec, ki zahteva minimalen nadzor.

8. Postopek čiščenja z ultrazvočnim čistilcem

Za učinkovito čiščenje boste morali upoštevati nekaj postopkov čiščenja.

Sledite lahko naslednjim korakom, preskakovanje določenega koraka ali ne pa je odvisno od narave predmetov in kako trdovratna je umazanija na njih.

Na splošno je postopek ultrazvočnega čiščenja naslednji:

  1. Izpiranje – ta korak je zelo pomemben v primeru, ko je treba odstraniti veliko umazanije, še posebej, če se je le-ta zalepila na predmete, ki jih čistimo. Topla voda se uporablja za odstranjevanje velike količine umazanije in kontaminantov s predmetov.
  2. Postavite predmete v ultrazvočno posodo – po predhodnem izpiranju predmetov jih odložite v rezervoar – počasi jih razporedite po rezervoarju. Priporočamo, da se uporablja košara, namesto da postavite predmete neposredno v rezervoar. Pri prenosnih ultrazvočnih čistilcih brez rezervoarjev lahko svoje predmete postavite v umivalnik in jih očistite.
  3. Izpiranje – v kolikor uporabljate le vodo izpiranje ni nujno, vendar še vedno priporočljivo. V kolikor čistite predmete s koncentriranim čistilom/ raztopino priporočamo, da se le-ti izperejo pod vodo saj tako odstranite ostanke čistila.
9. Predmeti, ki se lahko čistijo v ultrazvočnem čistilcu

Uporaba ultrazvočnih čistilcev je skorajda neomejena. Uporablja se lahko za pranje in čiščenje živilskih izdelkov, otroških igrač, nakita, kirurških instrumentov, gospodinjskega orodja, krhkih materialov in masivnih delov motorja.

Poleg tega obstajajo tudi prenosni ultrazvočni čistilci, ki pomagajo pri pranju in čiščenju oblačil in ostalih predmetov (zelo so uporabni na daljših potovanjih). Nekateri uporabniki prenosne ultrazvočne čistilce uporabljajo kar namesto pralnih strojev.

10. Kako vzdrževati ultrazvočni čistilec

Večina ultrazvočnih čistilcev ima eno do dve leti garancije, ki se lahko razveljavi, če uporabniki ne izpolnjujejo določenih pogojev. Tu je nekaj nasvetov za vzdrževanje, s pomočjo katerih lahko ultrazvočni čistilec uporabljate celo življenje:

  • Ne uporabljajte ga, ko je raztopina prenizko v čistilcu oziroma je v rezervoarju premalo tekočine,  saj lahko takšna uporaba poškoduje pretvornike
  • Ne dovolite, da se se predmeti dotikajo dna rezervoarja, saj ga lahko poškodujejo, opraskajo ali pa začne dno razjedati
  • Ne uporabljajte raztopin z visoko alkalno ali kislinsko vrednostjo
  • Prepričajte se, da ultrazvočni čistilec ne sedi na mokri površini ali vlažni brisači ali oblačilih
  • Zagotavljanje ustreznega vzdrževanja ultrazvočnega čistilca vam lahko pomaga doseči najboljše zmogljivosti

Zaključne besede o ultrazvočnih čistilcih Ne glede na to, ali želite manjši, ultrazvočni čistilec ali večji, industrijski čistilec boste v naši ponudbi našli različne modele.

V tem članku ste našli 10 najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti o ultrazvočnem čiščenju. Sedaj imate zadosti zanesljivih informacij, ki vam lahko pomagajo pri izbiri najboljšega ultrazvočnega čistilca za vaše potrebe čiščenja.

Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "Dovoli piškotke", ter imate tako najboljšo uporabniško izkušnjo. Spletno stran lahko še naprej uporabljate, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali pa kliknite "Sprejmi" da se strinjate z piškotki. Preberite več o uporabi piškotkov in blokiranju piškotkov na tem spletnem mestu v našem Pravilniku o zasebnosti.

Zapri