Ultrazvočno čiščenje

Nasveti za čiščenje nakita v ultrazvočnih čistilcih

Posted On 25 junija, 2018 at 3:58 pop by / Komentarji so izklopljeni za Nasveti za čiščenje nakita v ultrazvočnih čistilcih

Ultrazvočni čistilci so zelo praktični, ko gre za čiščenje nakita.

 

Ultrazvočni čistilci uporabljajo 40 kHz vibracije, da ustvarijo milijone mikroskopskih mehurčkov v tekočini. Ime tega procesa je “kavitacija” in s svojim delovanjem potuje v skrite vdolbine in razpoke. Na vseh površinah, ki pridejov stik s tekočino, se umazanija razrahlja.

Ultrazvočno čiščenje deluje dobro na kovinski nakit, vendar je treba biti pozoren pri nakitu, ki ima vgrajene drage kamne. Trpežne kamne kot so rubin, granat, diamant in safir, lahko običajno očistimo na ta način, vendar vsi dragi kamni, ki vsebujejo vdolbine ali notranje razpoke (kot so smaragdi ali diamanti), niso primerni za čiščenje v ultrazvočni kopeli, ker bi lahko prišlo do razpoke zaradi kavitacije v tem področju. Tudi dragulje, ki imajo zapolnjene razpoke ali imajo drugačne “izboljšave”, nebi smeli očistiti na ta način, ker bi ultrazvočno delovanje lahko odstranilo nevtralni polnilni material, ki se uporablja za izboljšanje jasnosti.

Kamnine, ki so bile obdelane z oljem, voskom ali smolo (smaragdno in peridotno), lahko v procesu čiščenja zbledijo ali se poškodujejo. Polnilni material se lahko odstrani iz razpok, zaradi česar so te vidne.

Ultrazvočne kopeli se ne sme uporabljati za čiščenje kamnov, ki so nagnjeni k zlomom zaradi svoje kristalne strukture. Ti kamni so turmalin, preidot, smaragd, tanzanit in podobno. Tudi bisere, opal in jantar nikoli ne bi smeli čistiti z ultrazvokom zaradi svoje splošne mehkosti.

Pozor: Ultrazvočni čistilci lahko zrahljajo nekater sestavljen nakit. Pri čiščenju nakita, ki vsebuje kompleksne sestave in podrobnosti, morate biti zelo previdni. Predlagamo, da se posvetujete z vašim zlatarjem pred uporabo ultrazvočnega čistilca za vaš dragocen nakit.

Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "Dovoli piškotke", ter imate tako najboljšo uporabniško izkušnjo. Spletno stran lahko še naprej uporabljate, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali pa kliknite "Sprejmi" da se strinjate z piškotki. Preberite več o uporabi piškotkov in blokiranju piškotkov na tem spletnem mestu v našem Pravilniku o zasebnosti.

Zapri