Ultrazvočne kopeli

Čiščenje zobozdravniških inštrumentov v ultrazvočnem čistilcu

Posted On 17 aprila, 2018 at 9:36 dop by / Komentarji so izklopljeni za Čiščenje zobozdravniških inštrumentov v ultrazvočnem čistilcu

Ultrazvočno čiščenje je eno od najenostanejših načinov za odstranjevanje nečistoč iz instrumentov v zobozdravstvenih ordinacijah.

Energija ultrazvoka ustvari milijarde miniaturnih mehurčkov (kavitacija) v ultrazvočni kopeli, ki s trkom ločujejo nečistoče s površine čiščenega elementa. Mehurčki, nastali v procesu kavitacije, lahko dosežejo majhne razpoke in vdolbine. Praktično lupijo umazanijo s površine, kar je bolj učinkovit način kot ročno čiščenje.Le-ta ima dodatno pomanjkljivost, saj zahteva od osebja da pride v stik s kontaminiranimi inštrumenti.

Šele po natančnem ultrazvočnem čiščenju je treba dezinfincirati in sterilizirati predmete. Ta vrstni red je pomemben, saj se sterilizirani predmeti lahko v ultrazvočni kopeli kontaminirajo. Ultrazvočna kopel lahko vsebuje krv, tkivo ali druge nečistoče od prejšnje uporabe.

 

ASonic HOME 2500 ultrazvočna kopel
ASonic HOME 2500 ultrazvočna kopel

 

Primer postopka ultrazvočnega čiščenja zobozdravstvenih inštrumentov

 

Manjši ultrazvočni čistilci, kot ASonic HOME 2500, so idealni za zobne klinike. Uporabljajo se za čiščenje instrumentov, kot so igle, ogledala, rezila, vrtaniki ter krone in zobne proteze. Ta model ultrazvočnega čistilca je primeren tudi za odstranjevanje različnih mas za zobne ulitke. Inštrumente je mogoče predhodno namočiti v encimski raztopini, da ne pride do sušenja nečistoč po uporabi. To znatno poenostavi kasnejše čiščenje.

Uporabite ultrazvočni čistilni koncentrat primeren za odstranjevanje organskih nečistoč.Čeprav si morda mislite da bi bilo dezinficiranje prava rešitev, to dejansko ni, saj se po tem nečistoče kot so beljakovine, težje odstranijo. Namesto tega uporabite ustrezen koncentrat za ultrazvočne čistilce, pripravljen v skladu z navodili na embalaži. Predmete za čiščenje postavite v košarico ultrazvočnega čistilca. Postavite košarico v ultrazvočno kad, tako da so vsi inštrumenti popolnoma potopljeni. Čas čiščenja (običajno od 7 do 10 minut) in temperaturo se nastavi na nadzorni plošči.

 

Ko končate s čistilnim ciklom, sperite instrumente z vodo, da odstranite morebitne ostanke čistilne tekočine in nato nadaljujte z razkuževanjem in sterilizacijo. Čistilni koncentrat v ultrazvočnem čistilcu se mora menjati vsaj enkrat dnevno, ultrazvočni čistilec se očisti in posuši pred naslednjo uporabo. Upoštevajte navodila za uporabo ultrazvočnih čistilcev in koncentratov, ki jih navaja proizvajalec.

 

Klinike, ki uporabljajo ultrazvočne čistilce, so bolj produktivne, saj porabijo manj časa za ročno čiščenje instrumentov!
Poglejte našo ponudbo – ASonic ultrazvočne kopeli

Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "Dovoli piškotke", ter imate tako najboljšo uporabniško izkušnjo. Spletno stran lahko še naprej uporabljate, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali pa kliknite "Sprejmi" da se strinjate z piškotki. Preberite več o uporabi piškotkov in blokiranju piškotkov na tem spletnem mestu v našem Pravilniku o zasebnosti.

Zapri